Je bekijkt nu De prinses en de draak

De prinses en de draak

“De echte verbinding waarnaar we verlangen, is de verbinding met onszelf; de verbinding met waar we zijn in het hier en nu … Wanneer de verbinding met onze eigen aanwezigheid verbroken wordt, begint alles leeg te voelen.” – Jeff Foster

Even Pauze

In mijn praktijk geniet ik van de rust om me heen, het is even pauze. Ik kijk naar buiten en zie de vogels pikken van het eten, dat ik elke week voor ze neerleg. Het is een komen en gaan van allerlei vogels.

Een nieuwe cliënt

Dan schrik ik op van de bel, die hard en doordringend is. Ik druk op het knopje van de bel, hoor een zoemend geluid en een klik. De buitendeur is open en ik hoor zachte voetstappen op het trapje naar beneden. Ik maak de voordeur open en ze komt binnen met een lieve, innemende glimlach. Ze buigt haar kin iets en slaat haar ogen wat neer naar beneden, alsof ze verbaast is over de warmte waarmee ze ontvangen wordt.

Frido springt van blijdschap op en kronkelt zijn lichaam tegen haar benen aan als een katje en bijt zachtjes in de mouw van haar trui. Ze begroet Frido uitgebreid en daarna hoor ik het water lopen, terwijl ze haar handen wast.

De ongenode gast

Terwijl ik het theewater hoor rommelen in de waterkoker, dwaal ik af met mijn gedachtes en hoor het rinkelen van kettingen…                   kloink,             ploink,                         paf! Ik voel trillingen en gebons door de gang gaan en het gekletter neemt toe.          Plof,                 plof,                kloink,             plof,                 zware, moeizame stappen langzaam naar beneden. Plof,              kloink,             plof…              

Het gekletter, gekloink en geplof komt steeds dichterbij. De deur zwaait open, een knal van het ijzer tegen de muur. Er wringt zich een dikke draak naar binnen, zijn lijf schuurt tegen de deurposten aan en hij neemt teveel plek in, in mijn halletje. Terwijl hij stap voor stap ongevraagd naar binnen komt rinkelen de schakels van de ketting hard en schuren over mijn vloer…

Mijn verbazing

Dan valt mijn oog op de ketting. Tot mijn verbazing gaat de ketting verschillende kanten op. Mijn ogen volgen de schakels: aan de ene kant zit hij vast aan de draak en aan de andere kant rinkelt het achter mijn cliënte. De ketting zit aan haar vast! Met grote ogen kijk ik naar het tafereel en besef me dat ik in een sprookjeswereld terecht  ben gekomen. Ik voel mijn hart kloppen in mijn lijf en wil de impuls volgen om weg te gaan. Ik doe het niet. Ik blijf en voel mijn nieuwsgierigheid groeien om te ontdekken wat er aan de hand is.

Niets vermoedend is ze gaan zitten in haar stoel, de draak met haar mee in de behandelkamer. Daar zijn ze dan, samen één. Ik neem plaats tegenover haar.

Daar zitten ze dan

Maar hier in de praktijk, terwijl ze daar zo zit, neemt de angst het meteen van haar over. Haar gedachten worden zo groot als een draak en de kracht om ze te bevechten heeft ze lang geleden uit het oog verloren. De ridder-kracht in haar is er wel, maar ze weet niet meer waar. Wat overblijft is de verstarring in haar lichaam, de tranen en haar paniek. Keer op keer. De draak neemt het over, wordt groter en verzwelgt alles.

Zijn in het hier en nu

Na een tijdje wordt het weer stiller in haar, haar ademhaling wordt rustiger en er komt voorzichtig aan weer oogcontact. Ik leid haar bewust af met een vraag, die zo simpel is, dat haar hoofd en ogen even schudden. Ze komt weer met haar aandacht in het hier en nu. We bespreken wat er net gebeurde en wat de trigger was, die maakte dat ze dissocieerde. We maken weer een stapje in het therapieproces.

Symboliek

Figuren in een verhaal kunnen symbool staan voor alle innerlijke delen en gedrag die we in ons hebben als mens. De angst, de daadkracht, de moed, de Ik-sterkte, de creativiteit, etc..

Het kan zelfs symbool staan voor de reacties uit het autonome zenuwstelsel:

  • Het gevoel van verbondenheid tijdens ontspanning en rust
  • De vechten-of-vluchten respons als er gevaar dreigt, maar ook
  • de bevriezing als dit niet mogelijk is

Je kracht hervinden

In de loop van de therapie leert een cliënt zijn kracht te hervinden en zich bewust te worden van gedachtes die hij of zij heeft. Iedereen heeft weleens te maken met angst. En dat is goed, want het is een menselijke reactie die ons beschermt. Het waarschuwt als er gevaar dreigt en weerhoudt ons ervan onverstandige dingen te doen. In een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld in het verkeer, zorgt angst ervoor dat we snel kunnen reageren. Angst is dus een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.

Psycho-educatie over angst

Het is belangrijk om te weten hoe je reageert. In de praktijk geef ik psycho-educatie over angst en hoe dit kan ontstaan. Er zijn ook veel situaties die niet bedreigend zijn en toch als heel gevaarlijk worden gezien, door de gedachtes die je hierover hebt. Het is de angst die ontstaat door bv te piekeren over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Door het piekeren, of rumineren, het herhalen van niet helpende gedachtes, ontstaat er veel stress. Hierdoor wordt je weer onrustig en gespannen. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen.

Ontspannen en weerbaar worden

Tijdens de begeleiding leer je te begrijpen hoe de angst bij jou ontstaat en welke stappen je kunt nemen om ander gedrag te leren. Zodoende kun je weer ontspannen en weerbaarder worden in voor jou spannende situaties.

Hulp bij angst?

Heb jij angsten en nare gedachtes? En wil je graag daar van af? Wil je je kunnen ontspannen en weerbaar worden, zodat je om kunt gaan met wat er in je leven gebeurd? Neem dan contact met me op!