Wat is trauma?

In dit artikel ga ik dieper in op trauma’s. Na het lezen ben je bekend met wat een trauma is en het onderscheid in verschillende soorten trauma’s. Ook ga ik dieper in op de klachten en symptomen die horen bij een trauma

Wat is een trauma?

In ons leven hebben we fijne en leuke momenten, maar hebben we ook te maken met lastige, vervelende en nare ervaringen. Dat is onderdeel van het dagelijkse leven.

Meestal verdwijnen die vervelende herinneringen aan die specifieke ervaringen ook weer uit je geheugen. Maar soms blijft een ervaring hangen in je hoofd en in je lichaam. Je kunt het niet vergeten en verwerken. Als je last blijft houden van een ervaring, dan heeft het een langdurige impact op je levenskwaliteit.

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis

Een trauma is eigenlijk een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden. Denk dan bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, aangevallen worden door een hond, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld.

Het zijn allemaal overweldigende gebeurtenissen. Het kan aanvoelen als onzichtbare pijn, een wond in je hart of in je binnenwereld. Het is niet te zien aan de buitenkant, maar je voelt het wel.
De gebeurtenis blijft voor vervelende gevoelens en stress zorgen. Het kan zijn dat je angstig of emotioneel bent, de gebeurtenis herbeleeft of er erg veel aan moet denken of nachtmerries hebt.

Angstreacties blijven komen

Door de gedachtes die je aan de herinnering hebt, blijft je lichaam met angstreacties reageren. Het voelt alsof de gebeurtenis zich herhaalt. Het voelt écht alsof het zich hier en nu afspeelt.

Je lichaam en brein vertalen deze gedachte als gevaar. Dit zorgt voor zowel een emotionele-, als  een stressreactie. Als je dit gevoel ervaart, of als je bijvoorbeeld sterk emotioneel reageert op een relatief eenvoudige gebeurtenis, is er waarschijnlijk sprake van een trauma. 

Welke soorten trauma's zijn er?

Er zijn verschillende soorten trauma’s. Deze onderscheiden zich van elkaar omdat ze een andere oorzaak hebben. Er is een onderscheid tussen een enkelvoudig, een meervoudig en een complex trauma.

  • Enkelvoudig trauma
    Wanneer je een enkelvoudig trauma hebt, heeft het trauma één duidelijk aanwijsbare aanleiding. Namelijk een opzichzelfstaand moment in je verleden dat jou psychisch heeft beschadigd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ongeluk of het overlijden van een dierbare.

  • Meervoudig of complex trauma
    Is er sprake van een meervoudig of een complex trauma? Dan gaat het om een trauma dat zich heeft opgebouwd als gevolg van een reeks opeenvolgende traumatische ervaringen. Denk aan steeds terugkerend misbruik of jarenlang gepest worden. Een complex trauma zorgt voor verschillende type klachten. Je kunt ook last hebben van een angststoornis en een laag zelfbeeld.

  • Complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS)
    Dit soort trauma ontstaat bijvoorbeeld wanneer je slachtoffer bent geweest van een vroegkinderlijk trauma. Bij een vroegkinderlijk trauma heb je het trauma opgelopen in je jeugd. Bijvoorbeeld omdat er sprake was van seksueel misbruik, mishandeling, geweld of verwaarlozing.

Wanneer krijg je klachten door een trauma?

De gevolgen en het wel of niet optreden van psychische of lichamelijke klachten door een trauma zijn verschillend per persoon. In sommige gevallen heb je direct na het meemaken van een heftige gebeurtenis last van angstgevoelens en zit je niet lekker in je vel. Je klachten treden dan meteen op. De kans bestaat ook dat ze na een tijdje weer overgaan, wanneer je de gebeurtenis hebt verwerkt. 

Maar het kan ook zijn dat je in eerste instantie niet direct klachten opmerkt na een schokkende gebeurtenis. De klachten komen nog. Een stressstoornis als gevolg van een trauma kan namelijk ook weken of maanden later nog optreden. En in sommige gevallen duurt het zelfs jaren voordat de klachten ontstaan.

Welke klachten horen bij een trauma?

Ontstaan je klachten meteen of kort na de overweldigende gebeurtenis? En zijn ze na een aantal weken weer over? Dan noemen we dat een acute stressstoornis. Duurt het langer voordat je klachten krijgt? En blijven ze vervolgens ook langdurig aanwezig? Dan spreken we van posttraumatische stress, ofwel PTSS.

Wat zijn de symptomen van een trauma?

De klachten van een acute stressstoornis als gevolg van een trauma komen overeen met die van posttraumatische stress. Op basis van de klachten is het moeilijk om een diagnose te stellen. Een trauma kan voor iedereen verschillende klachten oproepen, waardoor ze niet altijd direct herkent worden.

Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeld: 

Hulp nodig bij traumaverwerking?

Herken je jezelf in de kenmerken van iemand die een trauma heeft opgelopen? Blijf niet onnodig lang rondlopen met een acute stressstoornis of PTSS als gevolg van een overweldigende gebeurtenis.

Neem contact met me op, dan kunnen we samen bekijken wat ik voor je kan doen.