Post Pandemische Stress

Nu in veel landen de lockdowns weg zijn, wordt het gewone leven weer stap voor stap opgepakt. Het is lente, de natuur ontwaakt en veel bloesems bloeien, lammeren springen rond in de wei en laten ons zien dat in de wereld om ons heen van alles bloeit en groeit en in beweging is.

Echter voor veel mensen lukt het niet om meteen het leven weer “gewoon” op te pakken en verder te gaan. De afgelopen twee jaar heeft een zware tol geëist voor veel mensen. Tijdens de afgelopen twee jaar waren er collectief veel angsten, stress en spanningen:

Nu de lockdown voorbij is, is de stress en de angst bij veel mensen niet zomaar voorbij. Er heerst een gevoel van onvermogen, verdriet en depressie om alles wat verloren is gegaan. Verdriet om b.v. de hoogtepunten die niet gevierd zijn, geliefden die overleden zijn, vriendschappen die uit elkaar gevallen zijn en ontwikkelingskansen die gemist zijn.

Je opnieuw leren verhouden tot de ander

Mensen moeten zich opnieuw leren verhouden tot de ander en het leven:

Waar we tijdens de lockdown erop gewezen werden om sociaal afstand te houden, moeten we nu weer leren om ons te verbinden. Soms gaat dit gepaard met gevoelens van onvermogen en onhandigheid, we zijn het wat verleerd om sociaal te zijn en erop uit te trekken samen.

Online of Face-to-face

De online ontmoetingen waren zo anders dan face-to-face ontmoetingen die nu weer mogelijk zijn. Voor sommige mensen die al worstelden met sociale contacten, is het contact maken echt een uitdaging geworden. De eenzaamheid die ontstaan is tijdens de lockdown door het geïsoleerde leven, laat zich niet zomaar uit het hart verdrijven.

Rouwen om wat verloren is gegaan

Zo zijn er veel mensen die rouwen om wat er verloren is gegaan en wat er niet (mogelijk) was.

Verdriet, rouwen, huilen en gevoelens van somberheid zijn normale reacties, na de abnormale gebeurtenissen gedurende de pandemie, die lang duurde. Een trauma die ontstond in deze periode verwerk je stap voor stap. Een overzicht vinden van wat je overkomen is, helpt bij je herstel.

Traumatherapie na Corona

Trauma therapie kan ondersteunen om te begrijpen wat je overkomen is en helpen om je emoties en sensaties in je lichaam te voelen en daardoor meer ruimte te gaan voelen en te ontspannen èn te herstellen!

Emoties zijn multidimensioneel

Gevoelens als stress, angst, depressie, boosheid zijn multidimensioneel.

We zijn geneigd om alles stress, angst of depressie of boosheid te noemen. Maar deze emoties en gevoelens bestaan eigenlijk uit meerdere gevoelens.

Onderzoek de emotie en probeer  het onder te verdelen in stukjes, zodat het behapbaar wordt

Kun je de verschillende emoties of gevoelens benoemen? En deze gevoelens in een context zetten?

Kun je misschien de creativiteit & kracht vinden om een oplossing te vinden om er mee om te gaan?

Een trauma verwerken heeft tijd nodig

Geef jezelf de ruimte om bij te komen van deze intensieve tijd waarin je leefde. Geef jezelf de ruimte om op adem te komen en het verdriet te voelen om alles wat er niet was en niet mogelijk was. Herstellen is geen quick fix, ga stap voor stap.

Hulp nodig bij traumaverwerking?

Lukt het niet om je overweldigende ervaringen of trauma die je op hebt gelopen in de pandemie zelf op te lossen? Voel je dan vrij om contact op te nemen om te onderzoek waarom therapie bij trauma ondersteunend kan zijn.

Trauma therapie zonder wachtlijst

Bij Chiara Sofia kun je direct terecht, zonder eindeloze wachtlijsten. 

Als je contact met me opneemt, bespreek ik de mogelijkheden graag met je.