Je bekijkt nu Hulp bij stress, angst en piekeren

Hulp bij stress, angst en piekeren

Heb je stress, angstige gedachtes en pieker je veel? Of heb je paniekaanvallen waarvan je op dat moment denkt dat je er niet meer uitkomt? Heb je nachtmerries of nare dromen die steeds blijven terugkomen? Heb je een hele nare ervaring meegemaakt en de emoties blijven maar komen als je getriggerd raakt? Lukt het je niet om te ontspannen?

Ik begeleid mensen die heftige ervaringen hebben gehad of een trauma hebben opgelopen en daardoor klachten hebben zoals: Herbeleving, nachtmerries, stress, angst, piekeren, en bv. paniekaanvallen. Ik help je om hiermee om te gaan en waar nodig heftige emoties te verwerken, zodat je kunt gaan ontspannen en met plezier en een gevoel van vrijheid je leven verder kunt leven.

Levenslijn geeft je overzicht

De begeleiding bestaat uit een traject waarin we elkaar leren kennen. Ik luister naar je levensverhaal of wat je hebt meegemaakt. Vaak is een onderdeel van het traject dat je een levenslijn maakt, met daarop alle belangrijke gebeurtenissen uit je leven. De fijne ervaringen en de nare ervaringen. Door je levenslijn te tekenen met alle ervaringen ontstaat er langzaam aan overzicht én inzicht op de gebeurtenissen in je leven. Je kijkt van binnenuit, maar je ziet ook buiten jezelf je hele levenslijn. Deze combinatie van kijken, voelen en ervaren laat een gevoel van rust en veiligheid ontstaan.  Door het meemaken van overweldigende ervaringen en de machteloosheid die hierin waarschijnlijk gevoeld hebt, raak je namelijk ook je gevoel van veiligheid kwijt.

Emoties in kaart brengen geeft overzicht

Tijdens de behandeling brengen we in kaart wat je mee hebt gemaakt of wat je overkomen is. Samen maken we een plan van aanpak en ik leg je uit welke interventies ik ga gebruiken. Een vast onderdeel van de behandeling is psycho-educatie: ik kan je uitleg en voorlichting geven over je probleem, ziektebeeld of klacht. Hierdoor is er een afname van je klachten. Als je inzicht hebt in je klacht, snap je ook wat er met je aan de hand is. Dan is er ook ruimte om emoties te verwerken en een plek te geven. Deze klachten verwerk je zowel emotioneel, als ook fysiek in de behandeling.

Structuur helpt om angst te gaan verwerken

De begeleiding is gestructureerd en we maken steeds aan het begin van de sessie een agenda, zodat je weet waar je aan toe bent.  Doorlopend toetsen we je vooruitgang en verankeren we de vooruitgang die je gemaakt hebt. Dit is voor jou ondersteunend en helpt terugval te voorkomen. De begeleiding heeft een begin én een einde!

Ontspannen kun je leren

Je lichaam moet ook weer leren ontspannen, zodat je lichaam ook niet meer steeds te alert is door de spanningen. Er zijn veel verschillende technieken om jezelf en je lichaam weer te leren om tot rust te komen. Samen stemmen we af wat het beste bij je past. Wandelen, mindfulness, ademhalingsoefeningen, leren focussen, sporten, zelfpraat, mindful hardlopen, etc..

Zingeving geeft richting aan je leven

Elke sessie opnieuw ben je bezig met betekenisgeving en jezelf ervaren in het hier en nu, ten opzichte van wat je hebt meegemaakt. Motivatie om je gedrag te veranderen en je draagkracht worden op deze wijze versterkt. De ervaringen die geheeld zijn worden zodoende een onderdeel van je levensverhaal.

Jouw klacht staat centraal

In de begeleiding die ik aanbied, werk ik integratief. Je wordt geholpen om controle te hernemen en keuzemogelijkheden te ontwikkelen ten aanzien van je klacht. Je kunt je dan tijdens en na deze begeleiding op een gezonde manier verder ontwikkelen. Integratief betekent dat ik gebruik maak van verschillende verklaringsmodellen en behandelmethoden. Niet één systeem of de visie staat centraal, maar de klacht of de hulpvraag van jou!

Je gaat je fijner voelen

Door de begeleiding verwerk je nare ervaringen en het lukt je om weer in contact met jezelf te komen. Je gaat meer zelfvertrouwen voelen. Het lukt je om te gaan ontspannen en s nachts fijn te slapen. Je zult zelfs merken dat je een gevoel van opluchting en blijheid gaat ervaren.

Contact

Wil je weten of jouw hulpvraag of klacht past binnen mijn praktijk, voel je dan vrij om contact met me op te nemen. Dan kunnen we afstemmen wat de volgende stap  is.